Teater Olydig i nutid och framtid

Människan är född olydig. Det är grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna utvecklas och överleva i den här världen. Om vi väljer att sälla oss till de lydigas skara, förtvinar vårat eget tänkande, vår vilja förslavas och våra själar torkar ut.

Olydnad är vårt vattenhål. Olydnad är vårt vapen.



tisdag 27 maj 2008

Ledig?

BACK GROUND INFO:
Så är man igång igen. Jobbar dubbelt + familj. Samtidigt gör vi rätt för oss och går på det inspirerande Jobbtorget 2 ggr/vecka. Nej det var inte helt sant. Jag går inte dit. Jag söker jobb hemifrån och det går alldeles utmärkt. Fast alla andra verkar tvingas dit tisdagar och torsdagar, varje vecka... I princip söker jag fem jobb/dag från lappen i köket. Jag har fått ett. Som är betalt! Fantastiskt! Kvällsextra scenarbetare på Drottningholmsteatern. Suveränt. Föreställning varannan kväll, inget seriöst ansvar, schysst atmosfär och alltid något nytt att se. Perfekt för mig som är så otroligt rastlös. Trots det och pjäsarbetet jag utför tvingas vi till socialen för vår överlevnad. Nicklas jobbar faktiskt också. Vikarierar när vikarie behövs. Vi får ändå inte ihop det. Så missades det att ringa när man skulle ha varit på Jobbtorget en dag i maj och istället var och jobbade, och det blev "ogiltig frånvaro"... och detta leder direkt till att Försörjningsenheten ifrågasätter rätten till stöd för juni månad. Vilken arbetsgivare hotar med indragen månadslön om man försover sig en gång, eller missar ett möte vid ett tillfälle? Jag har aldrig råkat ut för det under hela mitt vuxna liv. Och jag har haft många jobb.
Men går man på socialen så lever man i marginalen (nåt jävla progguttryck från 70-talet. Sorry) och då har man inte samma värde som alla andra. Då är det kört. Och varför går vi på soc, om man kan få fråga? Jo, för att vi inte kan ta ut löner från Teater Olydig. Så enkelt är det. Då brister hela gruppen och det finns inget Teater Olydig mer. MEN - om det fanns ett verksamhetsstöd, ett rejält stipendie eller en god vän därute, så kanske allt skulle bli bra - för alla. Vi vill dra igång Stora Essingen ScenkonstCentrum i en underbar lokal på 400 kvm (gammal bio), där vi ska skapa ett rum för alla scenkonstarter och låta dem befrukta varandra.
www.teaterolydig.se/medici
Vi ska ge barn och ungdomar i området kring Kungsholmen och Essingeöarna en fristad för skapande. Krångligt? Nej, så här om vi kan få ett skapligt stöd från någon av de vi sökt stöd ifrån, då kan vi med teatern i första hand och all annan till buds stående scenkonst arbeta med barn, ungdomar, studenter, arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer osv för att alla dessa människor behöver få utvecklas och öka sin tolerans och vilja att förändra vår samtid till något positivt. Flummigt? Nej, det är ju precis vad t.ex. kd säger sig vilja med Projekt Draken.
Jag skrev till dem om oss och SESC; de var uppmuntrande men satsar ju allt på sitt projekt såklart, men hon lämnade iaf öppet för vidare dialog. Intressant. Bra att hon svarade. Det har Kulturministern fortfarande inte gjort...
Fick vi stöd skulle 4 av oss kunna anställas med omedelbar verkan och det skulle försvinna ytterligare arbetslösa i statistiken. Varför begriper inte våra politiker att vi skapar jobb och därmed mer skatteintäkter även fast vi är kulturarbetare? Jag slår ett slag för en Kulturarbetarlön som man får ta emot eller ansöka om efter att man har satsat, säg 5 år i direkt följd, på sin konstart. Abslout! Det är vi värda. Jepp, jepp. Ha en bra dag, hörru!
M

tisdag 13 maj 2008

På benen igen!

Nya projekt på gång... I kväll sätter vi igång repetitionerna av vår kort-version av "Dunderklumpen" och på fredag manifesterar vi för flersidighet inom narkotikadebatten!

Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Stockholm
Fredag 16e maj kl. 09:00

Intressant är att man håller ett seminarie om sprututbytet på Landstingshuset i Stockholm på fredag och de som talar är främst motståndare till ett nationellt sprututbyte. Det är personer som valt att hålla en tenditiös forskning, att fejka forskningsresultat för att få sin tes besannad och personer som konsekvent hållt RNS m.fl. under armarna.
Vet ni, Birgitta Rydberg (fp) har ju dragit in Svenska Brukaföreningens anslag med motiveringen att de inte sysslar med hälsovård, men däremot ger hon gladeligen pengar till RNS med motiveringen att de har hälsovårdande underlag eftersom de är mot knark... Hon är jävligt underlig, tycker jag. Hon och socialborgarrådet Ulf Kristersson (kd) är första talare ut under detta seminarie...
Vad vi reagerar mot är just denna enkelspårighet i debatten. Varför tillåter Stockholm Läns Landsting att en konferens rörande sprututbytet genomförs av talare som alla är överrens? men det kanske inte är utrymme för debatt? Man kanske bara vill klappa varandra på axeln, komma ifrån jobbet/kontoret lite och samtidigt få ut full lön för dagen? Dessutom får man ju träffa de där trevliga kollegorna från fan-vet-var och det var ju så länge sedan! Och kanske media kommer och Rydberg med vänner får visa upp sina fula trynen i rutan... Nä, usch vad jag tar i. Så får man ju inte säga offentligt. Det kanske är personangrepp. Skäms!

Nu är det mycket som händer. Jag skriver väl mer en annan dag. Även fast ni är få som läser...