Teater Olydig i nutid och framtid

Människan är född olydig. Det är grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna utvecklas och överleva i den här världen. Om vi väljer att sälla oss till de lydigas skara, förtvinar vårat eget tänkande, vår vilja förslavas och våra själar torkar ut.

Olydnad är vårt vattenhål. Olydnad är vårt vapen.



torsdag 19 juni 2008

MIDSOMMAR



Okej, nu är den sköna helgen äntligen här.
Den helgen då vi faktiskt lämnar stan,
med allt vad det innebär.



"Klassfiender" på Draken är nu avklarat - med ett gott konstnärligt resultat, dock var publiktillströmningen försvinnande liten... Inte vårt fel den här gången! :-)

Kommande gigs för TOK är Pride-festivalen, där vi än en gång ger oss på Williams text och bearbetar den för HBT-tematik... Det ska bli mkt intressant. Hoppas det blir mer folk där iaf.


Vi har oxå en förfrågan ute från ParadisoII-festivalen
på Unga Tur om att delta där men vi har ännu inte fått
klartecken, så vi väntar med spänning.

Dessutom slår vi ju ett slag för vår egen "Orkan-fest" som sker runt den 23e augusti på Stora Essingen. Den är tänkt att utgöra startskottet för SESC och vi ska förhoppningsvis kunna få många besökare som vill ta del (GRATIS) av vad vi och SESC kan erbjuda dem inom kort. Barn som vuxna är välkomna - det är scenkonst för alla, inte bara eliten!


I fredags höll vi vår årliga Olydig Fest i trädgården (3e året på raken!) - många kom och det blev en lång natt. Partyt blandades med en böjd tipsrunda i Olydighetens tecken och en installation av brinnande masker.
Teater Olydigs nyaste fasta ensemblemedlem hälsades välkommen: Anneli Bexelius - kanonkul att du är med oss i ur & skur!

Ha nu en kanontrevlig midsommar allesammans!

Vi ses & hörs!
M

fredag 6 juni 2008

Så skönt att ha fel!

Det är ingen klubb för inbördes beundran! Alla får vara med. Sånt tycker jag om. Jag ttycker också om att få mina förutfattade meningar omkullkastade. Det är bra.
Kl 4 i dag är det möte på Tribunalen för Skuggutredningen. Bra. Vi ska dit. Roligt.
Ha nu en skön Nationaldag & ta gatan tillbaka!
M.

torsdag 5 juni 2008

NYHETER!

Oj vad saker kan förändras om man håller sig lite á jour...

Det som gör mig glad denna morgon är SVD's artikel om ett nytt närverk, en skuggutredning kring kulturarbetarnas situation. Dock verkar detta vara ytterligare en klubb för inbördes beundran där återigen endast de etablerade tydligen får plats. Orionteatern, Unga Klara och Tribunalen är initiativtagare till detta. Är det inte bättre att alla får vara med? Jag menar, vi har verkligen kraft och engagemang, vi är inte ointelligenta, vi gör professionell teater - varför kan inte Teater Olydig vara representerad i detta eminenta nätverk? Är det för att vi inte har en fast scen? Räknas vi inte då? Det är ju just dessa saker som vi vill vara delaktiga i. Det är just dessa samtal kring politiken som intresserar oss & kanske har vi något att tillföra i debatten. Vi har verkligen erfarenhet av att aldrig få ut pengar, att alltid hanka oss fram på småskutt här o där i verkligheten, att alltid stå vid sidan av de stora och ändå oförtrutet arbeta på för konsten i allmänhet och teaterkonsten i synnerhet. Vi vill vara delaktiga!

Annat nytt:

Draken, pratade jag om i förra inlägget, har ju som sagt ett antal KD-politiker engagerat sig i och en Åke tog kontakt med mig rörande en club för ungdomar under Sveriges matcher den 10e, 14e samt 18e juni på just Draken. Man vill få andra opinionsbildare att se vad man kan göra för ungdomarna genom att ordna ett ungdomscentrum på Draken. De vill att Teater Olydig ska göra ngt kulturellt inför matcherna... Så, vi har repat ihop "Klassfiender" av Nigel Williams (ur tjejperspektiv) - ett par scener bara - som vi ska köra vid dessa tre tillfällen. Gratis, så klart. Sedan har vi blivit tillfrågade om vi vill göra ngt på PRIDE - så vi gör samma pjäs fast ur HBT-perspektiv och gratis det med... Det blir ngt att bita i... OCH dessutom har vi fått förfrågan om vi vill köra ngt på PARADISO II (ingår i Stockholms kulturfestival) ute på Unga Tur i Kärrtorp, 4-24 augusti...
Vi har tackat ja till alla. På Paradiso hoppas vi kunna göra "Älskad av mamma" - om alla skådisar kan & vill. Det får vi iaf betalt för. 80% av biljettintäkterna.
Jag tror det är mycket viktigt för Teater Olydig att göra saker som står i motsats till varandra. Om vi ställer upp gratis för KD-politikers engagemang i tonårsfrågan, så måste vi naturligtvis ställa upp gratis för PRIDE. Det är en självklarhet.

Irritation uppstod inför helgen när vi satt med ansökningarna till Kulturrådet... För att kunna ansöka om stöd till, t.ex. löner, så måste man kunna betala löner... Men om man kan betala löner, varför ska man då ansöka om löner? Eller är det så att alla ljuger? Jag menar, när man sitter där o ska fylla i alla papper så drar man till med en lögn för att få ut pengarna?
Vi ljuger inte när vi ansöker om pengar. Vi talar sanning inom Teater Olydig. Vi har inte råd att betala löner till våra skådespelare & därför söker vi anslag till det. End of story.
Den dag vi har råd att betala - då behöver vi inga bidrag.

Jag har tre krav denna morgon:
1) Ta med Teater Olydig som samtalspartner vid skuggutredningen - BUMS! 0739-551153 når ni oss på, dygnet om...
2) Se över regelverket och bedömningskriterier inom alla statliga kulturinstanser, så att de förhåller sig till verkligheten.
3) Låt solen skina på dagen & regnet falla om natten...

Ha det skönt!
M