Teater Olydig i nutid och framtid

Människan är född olydig. Det är grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna utvecklas och överleva i den här världen. Om vi väljer att sälla oss till de lydigas skara, förtvinar vårat eget tänkande, vår vilja förslavas och våra själar torkar ut.

Olydnad är vårt vattenhål. Olydnad är vårt vapen.



fredag 21 november 2008

Rådslag kultur 2008

Precis hemkommen efter en lång dag i andrakammarsalen på Riksdagen. "Rådslag kultur" arrangerades av Socialdemokraterna och vi vill gärna veta vad de vill inför kommande valrörelse, så vi går dit och lyssnar.

Mitt absolut bestående intryck är att majoriteten av både panel och åhörare är: 50+ (i bästa fall. Trots allt är de flesta närmare de 60 än de 50...)

Där sitter damer med svart-rockiga luggar, skäggiga Pagrotsky-typer, blivande tantämnen med kubb på huvudet... och Richard Wolff, Eva Dahlgren, Efva Lilja... Igenkänningseffekten är slående - de är alla med i samma klubb, samma gäng; Vi som hängde ihop redan på 60-talet...

Var är alla andra? Var är alla nysvenska ungdomar, alla politiska ungdomsgrupper?

S vill göra kulturen till en valfråga - men vilka vänder de sig till?
Varför måste kulturpolitiken handla om klass, Mona Sahlin? Vilken klass är ni intresserade av? Vem är det egenltligen ni kämpar för? Oss? De unga? Barnen?
Eller än en gång - er själva?

Är det verkligen okej att det sitter ca 150 pers i åldern 50+ och formulerar framtidens kultur - oavsett om den är "marknadsanpassad" eller inte?
Staten frånsäger sig ansvaret & lägger över allt på kommunerna. Som de alltid har gjort. Sen spelar det ingen roll om det är borgerligt styrt eller ej. Kommunen ska verkställa Regeringens beslut. Kommunen är ett verkställande organ. Så, då är det till syvende och sist staten som har det yttersta ansvaret för resultatet. Och resultatet är sorgligt.

Man kan börja i den ena änden: varför räknas kultur o idrott i samma budget? Varför heter det "Kultur och fritid"? Ingen från idrottsrörelsen var representerad - så kanske blir det ÄNTLIGEN en åtskillnad mellan dessa helt OLIKA rörelser när, eller om, sossarna tar över 2010? Eller så kan man ta tag i situationen som den är nu och ställa krav på institutionerna att de ska ta ansvar dem med. Mitt förslag är ju som bekant att institutionerna tar fria grupper under sina vingar (precis som Hells Angels gör med sina prospect-grupper osv) och tillåter oss/dem att komma in på marknaden med deras resurser som de ändå bara slösar bort på oanvända lokaler, rekvisita, scenografi, ljusriggar osv.

Det skrev jag på en lapp o hängde upp på "Rådslag kultur"s förslagsplakat.
Den lappen var det ngn som tog bort. Inom 90 sekunder från att jag satt upp den....

Antingen censurerar man från socialdemokratiskt håll den medborgerliga rättigheten eller så tyckte ngn om min idé så mycket att man valde att ta den till sin egen och inte låta andra veta...
Båda alternativen är nästan psykotiska i sin existens. Vad fan hände med det fria ordet och den fria tanken i Riksdagen idag?

M

Inga kommentarer: