Teater Olydig i nutid och framtid

Människan är född olydig. Det är grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna utvecklas och överleva i den här världen. Om vi väljer att sälla oss till de lydigas skara, förtvinar vårat eget tänkande, vår vilja förslavas och våra själar torkar ut.

Olydnad är vårt vattenhål. Olydnad är vårt vapen.



måndag 9 mars 2009

Resultatet av den sexuella energin



Nicke säger att jag är fixerad av sexualiteten just nu. Han har säkert rätt. Det finns så många olika resultat av sex och sexualitet. Kärlek, passion, öppenhet, vänskap, barn, skador, våldtäkter, utnyttjande, frihet och ofrihet... Det finns lika många olika sexualiteter som det finns vuxna människor. Varje individ som upplever sex, upplever även ett resultat av den. En glädje, en känsla av missförstånd. Det finns försoningssex och maktsex. Det finns våldsamt sex och förlösande sex. Vaniljsex och oönskade graviditeter. Dagen-efter-piller och adoptivföräldrar.

Har vi förändrat vår sexuella moral? Om vi har det, på hur lång tid då? Om vi jämför våra fördomar om det strikt moraliska 1800-talet med det sexualiserade samhälle vi lever i idag - finns det kvar någon gemensam nämnare med den moralen som gällde förr?

Då kunde en man ta sig en kvinna, oavsett ålder, enbart på socioekonomisk status - gäller detsamma idag? Eller ser vi med andra ögon på de män och kvinnor som idag tar sig en betydligt yngre partner för att bejaka sin sexualitet?

Barn har ingen sexualitet, sägs det. Vad är det som driver en vuxen person att sexualisera barnet, och (enligt vår samtida moral) begå övergrepp på detsamma? Är det maktens berusning?

Jag har 3-4 olika projekt igång detta år. Tre av dessa handlar på ett eller annat vis om resultatet av den sexuella energin - jag ställer frågorna och söker aktivt efter svar hos er i publiken. Ni får gärna hjälpa mig att finna svaren under dessa projekt...

Ett av mina projekt bygger på just denna tanke "Le resultat d'Energie sexuell" och är ett konstprojekt som jag hoppas kunna få en utställning på under 2010. Vi fann en gammal lagtext som reglerade djurhållning i våra skogar under 1600-talet, där grundtanken hette: att hålla svin i ollonskog. Så bilden högst upp är just det: Hur man håller svin i ollonskog. Resultatet av den sexuella energin... varmt välkomna på den utställningen också var den än i Sverige utspelar sig!
M.

Inga kommentarer: