Teater Olydig i nutid och framtid

Människan är född olydig. Det är grundförutsättningen för att överhuvudtaget kunna utvecklas och överleva i den här världen. Om vi väljer att sälla oss till de lydigas skara, förtvinar vårat eget tänkande, vår vilja förslavas och våra själar torkar ut.

Olydnad är vårt vattenhål. Olydnad är vårt vapen.



måndag 13 oktober 2008

skådespelarinlägg rörande processen LEIF

Jag hade flera anledningar till att jag ville vara med i Teater Olydigs uppsättning av Leif, men Nicke Westbergs manus var en av dem. Vid första läsningen kändes texten bitvis tung och väldigt svår - en riktig skådespelarutmaning alltså. Å andra sidan så är Leif en pjäs som verkligen har något viktigt att säga och, ännu viktigare, en där det verkligen händer saker. Och slutet är becksvart - och det gillar jag. Så småningom började jag även hitta Humor i pjäsen; först i scenen där Maja påpekar för Leif att inte nog med att han (jag) kommer att bli av med jobbet, han kommer troligtvis att förbli arbetslös livet ut. Hur hittar man Humor under sådana omständigheter? Det beror väl på vad man menar med Humor.

Michael Shurtleff, Broadways rollsättare par excellence (han rollsatte originaluppsättningarna av Hair, Chicago, The Sound of Music och Jesus Christ Superstar, samt långfilmen The Graduate [Mandomsprovet]), skriver så här i sin oumbärliga bok Audition:

Humor är inte skämt. Det är den där attityden till livet utan vilken du för länge sedan skulle ha hoppat från Skeppsbron. Humor är inte att vara rolig. Det är en valuta mellan mänskliga varelser som gör det möjligt för oss att ta oss genom dagen. Humor finns till och med i det humorlösa. Det finns humor i varje scen, precis som det finns i varje situation i livet. Det finns humor i Tjechov (alltför sällan hittad) och även i Eugene O'Neill (i stort sätt aldrig hittad). När vi säger om en livssituation, "Och det är inte roligt heller," försöker vi injicera humor in i en situation som saknar den. Vi försöker i livet att lägga till humor överallt; om vi inte gjorde det skulle vi inte härda ut. Man skulle ibland kunna tro att skådespelare försöker spela livet baklänges genom det de gör på scenen. De tar bort humor i stället för att lägga till den. Det är det som gör skådespeleri så olikt livet. Jag har svårt att tro på allvaret i en scen i vilken det inte finns någon humor; den är inte som livet. Och ändå säger skådespelare till mig, "Hur kan jag hitta humor i den här scenen? Den är väldigt allvarlig!" Av exakt samma anledning som man skulle bli tvungen att hitta humor i samma situation i det verkliga livet: för att den är på dödligt allvar och människor orkar inte bära hela den tunga vikten, de lindrar tyngden med humor. Ibland lättar vi tyngden för andra på grund av bördan som vi dumpar på dem, som vi vet är mer än de kan orka med. Ibland lättar vi tyngden för oss själva. Hur som helst, ju tyngre situationen, desto mer behöver vi humor för att lätta på den.

Det finns jättemycket Humor att hitta i Leif, och det gör mig väldigt glad.

- inlägg från Kola Krauze, som spelar titelrollen i "LEIF"

Inga kommentarer: